Belföld

Lázár emelné a különadó összeghatárát

A módosítás csak a munkavállalókra vonatkozik, cégvezetőknél maradna az eredeti összeg.

A Fidesz frakcióvezetője azt javasolja, emeljék fel a 98 százalékos különadó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. A jogszabály hatálya azokra sem vonatkozna, akik nyugdíjba vonulnak – mondta Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta, hogy az állami és önkormányzati vezetők, az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A javaslat a 2005-től számított adóévre vonatkozna – közölte az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén Lázár János. Mint mondta, ha javaslata elnyeri az érdekképviseletek támogatását, indítványozza, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága módosító javaslatként még ma terjessze azt a parlament elé.

A szakszervezetek tárgyalási szünetet kértek Lázár János bejelentése után, hogy megvitassák az új javaslatokat. A tanács ülése után a Fidesz-frakcióvezető Schmitt Pál államfővel találkozik, akit tájékoztat a különadó és az alkotmánymódosítás ügyében. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség ezt követően ül össze. Az Országgyűlés – a tervezett napirend szerint – akár már ma elfogadhatja Lázár Jánosnak a 98 százalékos különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát. Emellett finomodhat a szintén a frakcióvezető által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat is, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogköréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik