Belföld

Folyamatosan mossák a devecseri utcákat

Folyamatosan mossák és locsolják a vörösiszappal öt hete elöntött, az átmenő forgalom elől lezárt Devecser utcáit.

Benkovics Zoltán dandártábornok, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ helyszíni parancsnoka elmondta, Devecserben 232 ember dolgozott szombaton a kármentesítés utómunkálatain. A katasztrófavédelem 47 szakembere, a honvédség és a rendőrség 147 tagja, valamint 38 önkéntes tevékenykedett, és 210 technikai eszköz állt rendelkezésre.

Vasárnap a gépek egy részén karbantartási munkákat végeznek, míg a többi jármű a Devecser belvárosát elkerülő földút, illetve az október 4-én megsérült zagytározó közelében lévő törmelékszállító út kialakításán dolgozik. A vörösiszappal szennyezett földet már csak a kastélykert és a vasútállomás környékén lévő területről kell elszállítani.

Hétfőn újraindul a devecseri iskolában a tanítás, ezért a munkagépek nem járhatnak el az épület előtti útszakaszon. Emiatt estig teljesen ki kell takarítani és le kell mosni a kisváros utcáit.

Benkovics Zoltán hangsúlyozta: közlekedésbiztonsági okokból továbbra is zárva marad Devecser és Kolontár az átmenő forgalom elől, a katasztrófa sújtotta településekre csak a helyi lakosok és a kármentésben dolgozók mehetnek be. A sajtó munkatársai továbbra is csak külön, az általa aláírt engedéllyel dolgozhatnak – tette hozzá.

Devecserben és az oda vezető utaknál több ponton géppisztolyos rendőrök ellenőrzik a járműveket, míg a települést Ajka irányában elhagyó járművekről katonák mossák le a vörösiszapos sarat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik