Belföld

MSZP: a kiskeresetűek lesznek a vesztesek

Szocialisták a jövő évi költségvetésről.

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés vesztesei az átlagnál kevesebbet keresők, a kormánytisztviselők, a közalkalmazottak, a közhasznú foglalkoztatásban dolgozók, a megváltozott munkaképességűek és a hátrányos helyzetű térségekben élők lesznek. Gúr Nándor, a foglalkoztatási bizottság szocialista elnöke pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ez a politika hosszú távon az embereknek és az országnak sem lehet a hasznára.

Hozzátette: a 2011-es költségvetés az áthárítások büdzséje lesz, hiszen az emberek terheit növeli a bankadó és a különadó is. Ráadásul elkobozzák tőlük a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

Véleménye szerint néhány év múlva komoly költségvetési problémát fog okozni, hogy most átmeneti bevételekből vállal hosszú távú kötelezettségeket a kormány.

A szocialista politikus kiemelte: a tervezett egykulcsos adórendszer a tehetőseknek kedvez a minimálbérből élőkkel és az alacsonyabb keresetűekkel szemben. Kitérte arra: a havi 500 ezer forintot kereső ember jövőre negyvenezer forinttal többet vihet haza, míg a minimálbéresek a jelenlegi keresetüknél kevesebbet kapnak majd. A nettó jövedelem emelkedése igaz a kormány tagjaira is, akik 100-500 ezer forinttal többet fognak keresni – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik