Belföld

Földközelben száguldhatnak a Gripenek

A vadászbombázók akár 1000 km/órás sebességgel is repülhetnek a kis magasságú légi folyosókon.

A honvédség tervei szerint a Gripen vadászbombázók és a C17-es teherszállító gépek a közeljövőtől rendszeresen hajtanak végre kiképzési feladatokat alkalmi légi folyosókban, amit kis magasságban vagy közvetlenül a föld közelében jelölnek ki – írja az Index. Eger, Miskolc és a Balaton térségét, valamint Kaposvárt és Szombathelyt is érintik majd a gyakorlatok.

A folyosókat a nem ellenőrzött, úgynevezett G-légterekben jelölik majd ki, amit a szabályok betartásával mostanáig szabadon használhattak a menetrenden kívüli kisgépek, a mezőgazdasági repülők és a sportolók. A jogszabály a kis magasságú korridorok használatakor eddig 460 km/órás maximális sebességet írt elő, ez azonban nem volt elég biztonságos egyes manőverek végrehajtására. Mivel egy módosítással most 1050 km/órás sebességre emelnék a határt, már van értelme a folyosók kijelölésének, amelyek a tervek szerint tíz kilométer szélesen 900 méteres felszín feletti magasságig terjednek, és elkerülik a nem ellenőrzött repülőtereket. A tervezett útvonalak Budapest térségét nem érintik.

A katonai repülések alatt nemcsak tilos, de életveszélyes is lesz az érintett légtérrész más célú használata. A társadalmi egyeztetés folyik, az Indexnek nyilatkozó civil résztvevők kellemesen csalódtak a honvédség rugalmas hozzáállásán, akik például elálltak az Alföld és a Kisalföld fölé tervezett légi folyosók kijelölésétől.

AJÁNLOTT LINKEK:

Alacsonyan szállnak majd a Gripenekkel (Index)
Információk az egyeztetésekről, és térképek a tervezett légifolyosókról (Siklórepülő Szövetség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik