Belföld

Vörösiszap: riasztási határérték fölött a porkoncentráció

A porszennyezettség minden mérési ponton meghaladja az egészségügyi határértéket, három helyen több mint kétszeres értéket regisztráltak.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófával érintett területen összesen tizenkét helyszínen méri folyamatosan a légszennyezettséget. A legutóbbi 24 órás mérés egyesített adatai alapján a levegő szállópor-tartalma valamennyi mérési ponton meghaladja az 50 mikrogramm/köbméteres egészségügyi határértéket.

Három mérési ponton, a kolontári és devecseri polgármesteri hivatalnál, valamint a devecseri rendelőintézetnél 110, illetve e fölötti értékeket mértek, amely jelentősen meghaladja a 100 mikrogrammos riasztási határértéket.

Az ÁNTSZ fokozottan felhívja a figyelmet munkavégzés közben az egyéni védőeszközök, különösen a porvédő álarc használatára. A tisztiorvosi szolgálat azt javasolja, hogy a szabadban tartózkodás idejét az érzékeny csoportok – a légúti megbetegedésben szenvedők, az idősek és a gyerekek – korlátozzák a minimálisan szükséges szintre.

A szállópor koncentrációja az időjárási viszonyok miatt az ország több településén jellemzően magasabb az átlagosnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik