Belföld

Káoszt okoznak a jogászok Kolontáron

Magyar György ügyvédi irodája több, a vörösiszap-katasztrófa miatt károsult család Mal Zrt.-vel szembeni követelését nyújtotta be a Fővárosi Bíróságon. Közben a kormány államtitkára arra buzdítja a helyieket, hogy bontsanak szerződést és bízzanak mindent az államra.

Magyar György az MTI-nek elmondta, hogy szerdán kolontári embereket hívtak be az önkormányzathoz, ahol információi szerint az állam megbízásából “előre gyártott okiratokat” akart aláíratni velük “egy jogi kommandó”.

Azokban arról van szó, hogy csereingatlant fogadnak el tönkrement házaikért, és lemondanak minden egyéb követelésről az állam javára – mondta az ügyvéd.
Káoszt okoznak a jogászok Kolontáron 1

Magyar György szerint ezek a nyilatkozatok rendkívül hátrányosak az ügyfeleknek. Ugyanis – mint magyarázta – a károk köre még nem teljesen ismert, a katasztrófa következményei jelenleg beláthatatlanok. Lehet szó személyi sérülés miatti nemvagyoni kárról, kiesett jövedelemről, vagy például elmaradt haszonról.

Azt mondta, a károsultak eleshetnek komoly összegektől, ha nem tudják az állam által rájuk kényszerített nyilatkozatot módosítani úgy, hogy követeléseiket csakis a ténylegesen nyújtott kárenyhítés erejéig engedményezik az államra.

Káoszt okoznak a jogászok Kolontáron 1

Az október 4-ei vörösiszap-katasztrófa okozta károk kapcsán szerdán tartott devecseri lakossági fórumon többen azt panaszolták, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kötöttek szerződést, annak másodpéldányát azonban nem kapták meg, s a szerződés felmondása esetén óradíjat kellene fizetniük.

A pesti ügyvédek ellen kampányolnak

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy az ügyvédi irodával szemben egységesen kell fellépniük a károsultaknak, mert az állampolgárok önhibájukon kívül jutottak ebbe a helyzetbe. Hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet mihamarabb rendezni kell, és a kormányzat minden segítséget megad a lakosságnak.

Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a fórumon elmondta, hogy kezelhetetlen folyamat kezd kialakulni, meg kell akadályozni, hogy a lakosság bonyolult peres ügyekbe “fusson bele”. A magánügyvédi manipuláció ellen fel kell lépni és a szerződéseket fel kell mondani – fogalmazott a képviselő.

Magyar György szerdán azt mondta az MTI-nek: ügyfeleik megkapták a megfelelő szolgáltatást, nem jeleztek semmilyen kifogást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik