Belföld

A hétvégén lesz a Margit híd próbaterhelése

A teszt során 24 darab, egyenként 30 tonna tömegű dömpert vezetnek a hídra, ahol azok több mint 10 órán keresztül fognak állni.

A hétvégén lesz a Margit híd próbaterhelése, emiatt szombaton és vasárnap semmilyen jármű nem közlekedhet a hídon és a gyalogosforgalmat is korlátozzák – közölte a Főpolgármesteri Hivatal és a kivitelező Mh 2009 konzorcium.

A gyalogosok és a kerékpárosok szombat reggel fél 7-től délután 4 óráig a budai hídfő és a Margitsziget között közlekedhetnek a Margit híd északi járdáján, vasárnap pedig reggel fél 7 és délután 3 óra között a pesti hídfő és a Margitsziget közötti északi járdaszakaszt használhatják.

A pótlóbuszok, valamint a 109-es és a 91-es autóbuszok a Lánchídon át közlekednek majd a Nyugati térig, az éjszakai járatok viszont használhatják a déli hídfelet.

Mivel a híd a szigetnél megtörik, két, szerkezetileg szinte független részből áll össze, a terheléses próbát is két részben kell elvégezni: előbb a pesti, majd a budai hídrészen.

A teszt során 24 darab, egyenként 30 tonna tömegű dömpert vezetnek a hídra, ahol azok több mint 10 órán keresztül fognak állni. Először azt mérik meg, milyen változást idéz elő a hosszú ideig tartó, nyugalmi helyzetben lévő terhelés. Ezután levonulnak a dömperek, s a szakemberek a korábban felhelyezett nyúlásmérő bélyegek segítségével elemzik az adatokat. A vizsgálatokat vasárnap hasonló módon folytatják a budai oldalon.

November 8-án, hétfőn üzemkezdettől a körúti villamosok a teljes vonalon a végleges, középre helyezett síneken járnak, de a margitszigeti megálló továbbra sem használható.

A tesztek végeztével a forgalom napokon belül megindulhat a felújítás alatt lévő hídon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik