Belföld

A Margit híd titkainak nyomában

Egy per eredményeként nyilvánosságra kerülhetnek a felújítás részletes adatai.

Az Index hírportál által indított per hétfőn kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a jogi képviseletet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el.

A TASZ álláspontja szerint a híd felújítása közpénzen folyik, így itt nem alkalmazhatóak az üzleti titok szabályai, az adatok közérdekűek. “A Margit híd Konzorcium egy nagyon általános tájékoztatást elégségesnek gondol a közvélemény jogos kíváncsiságának kielégítéséhez. A közpénzekkel való rendelkezés átláthatóságát biztosító jogi szabályozás azonban sokkal több információhoz való hozzáférést enged meg, ezért indokolt a bírósági eljárás” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője.

Az Index először a Fővárosi Önkormányzathoz fordult a részletes pénzügyi adatokért, ám az önkormányzatnál arra hivatkoztak, hogy a negyedéves részszámlákon kívül más pénzügyi adatot nem kapnak. A részszámlákat az önkormányzat átadta, azzal a hozzáfűzéssel, hogy részletesebb pénzügyi adatokért a kivitelező konzorciumot kell keresni. Hozzátették, hogy a főváros átalánydíjas, fix összegű szerződést kötött a kivitelezővel, ezért nem kérhetnek és kaphatnak több pénzügyi adatot. A konzorcium azonban a kérés ellenére sem szolgáltatott ki adatokat – tájékoztatott pénteki közleményében a TASZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik