Belföld

Százmilliókat pazarolt a dunántúli vízmű

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) átvilágításának előzetes eredményei szerint 738,9 millió forint folyt el feleslegesen a cégnél, ezen belül a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a társaságot. A pazarlás kihatott a vízdíjakra is.

Az átvilágítás sokkal nagyobb gondokat tárt fel, mint amire előzetesen gondolni lehetett – mondta Winkler Tamás, a DRV élére az idén június végén került vezérigazgató rendkívüli sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta azonban, a vizsgálat még nem zárult le.

A feltárt visszásságok tömege miatt kétszer is meg kellett hosszabbítani a főtulajdonos MNV Zrt. megbízásából nyáron elrendelt átvilágítás határidejét. Azóta „sorra dőlnek ki a csontvázak a szekrényből”, és tucatnyi ember távozott pánikszerűen a cégtől – fogalmazott a vezérigazgató.
A „Tiszta vizet a pohárba” címmel megrendezett sajtótájékoztató díszletére kiírtak szerint a vízműnél így “elfolyt” összeg 1,56 millió köbméter víznek, azaz 624 ezer ember egyhavi ivóvíz-fogyasztásának felel meg.

Winkler Tamás számára a legmegdöbbentőbb a DRV-nél alkalmazott kettős mérce volt: miközben a magas vízdíjat kíméletlenül behajtották a kisfogyasztóktól, néhány kedvezményezett felhasználónak több száz millió forintos tartozást engedtek el. Reményi Zoltán, a DRV előző vezetője a visszásságokat nem tudta volna egyedül végrehajtani, azokhoz egyebek közt a felügyelőbizottság is asszisztált – fejtette ki.

Mivel egy siófoki ügyvéd a kiugróan magas végkielégítések miatt már tett rendőrségi feljelentést, ami alapján megindult a nyomozás, a DRV az ügyben az ügyészségen tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt – tette hozzá.

A vezérigazgató közölte, az átvilágítással párhuzamosan megkezdték az intézkedéseket a további veszteségek elkerülése érdekében. Hozzátette, a cég pénzügyileg és műszakilag is rosszabb helyzetben van a korábban feltüntetettnél, és kérdésessé vált valóban nyereségesen működött-e idáig. A cég gazdálkodása kihatott a vízdíjakra is: a Balatonnál fizetik az ország egyik legmagasabb vízdíját. A DRV új vezetésének szándékában áll a vízdíjakban tapasztalható különbségek csökkentése a jövőben – mondta a vezérigazgató.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a DRV és a MAL Zrt. között fennálló sajátos szerződés miatt csak az elmúlt öt évben 328,7 millió forint kár érte a vízművet, mert féláron szolgáltatta a vizet a magánkézben lévő MAL-nak, mint amennyibe a vízműnek került. Kiugróan nagy veszteségek érték a DRV-t Reményi Zoltán leváltott vezérigazgató ténykedésének négy éve alatt a távozó menedzsment számára kiutalt magas végkielégítések és munkáltatói kifizetések, az előnytelen és szükségtelen szerződések, a barcsi önkormányzattal és a barcsi NB II-es futballcsapat vezetőivel lebonyolított “mutyizások”, kedvezmények és ajándékozások miatt is – mondta az új vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik