Belföld

Gyurcsányra utaló e-mailt mutatott a Sukoró-ügy megbízottja

Administrator
Administrator

2010. 11. 03. 11:44

A vagyonkezelő egykori vezetője ebben megemlíti a volt miniszterelnököt, mint a telekcsere elrendelőjét.

Budai Gyula szerint küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanamában. A miniszterelnöki megbízott reméli, a legfőbb ügyészség “nem fog falazni” a volt miniszterelnöknek.

Schiffer feljelentése nyomán

A fideszes politikus indoklásul emlékeztetett: kedden a parlamentben azonnali kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, arra várva választ, hogy a Sukoró-ügyben folyó nyomozás során érkezett-e előterjesztés a nyomozóhatóság részéről országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvánnyal kapcsolatban.

A legfőbb ügyész helyettese válaszában azt mondta, “a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét”; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András (LMP) feljelentése kifejezetten ezzel kapcsolatos – idézte Belovics Ervint Budai Gyula.

Szerinte a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: az LMP-s politikus feljelentésében egyrészt azt írta, Gyurcsány Ferenc utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később, 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter. Így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért – közölte.

Falazó ügyészség?

Orbán Viktor miniszterelnök megbízottja arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban már feltett egy írásbeli kérdést Kovács Tamás legfőbb ügyésznek ugyanebben a témakörben, ám akkor kitérő választ kapott, “holott információink szerint már körülbelül négy hete a legfőbb ügyész úr előtt van Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló előterjesztés” – mondta. Budai Gyula ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, “izgatottan várja” Kovács Tamástól a választ arra a kérdésre, hogy mikor érkezett meg a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány a legfőbb ügyészséghez.

Hozzátette, reményét fejezi ki abban a kérdésben, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését érintően, és reméli, “nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek” a legfőbb ügyészség. “Ezt azért is szeretném kijelenteni, mert a legfőbb ügyész úr mandátuma hamarosan lejár” – jegyezte meg.

E-mail a telekcseréről

Budai Gyula a tájékoztatón beszámolt egy e-mailről is, amelyet Tátrai Miklós, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatója írt Winkler Gyula volt miniszterelnöki megbízottnak. “Gyula, csak úgy barátilag, legalább ti ne töröljétek fel velünk a padlót. Az ügyről mindent tudnak ma is a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó urak. Átküldjem az emlékeztetőt, amivel a miniszterelnök rendeli el a csereügyletet?” – ismertette a levél tartalmát Budai Gyula, megjegyezve, hogy Tátrai Miklós világosan leírja, a csereügyletet Gyurcsány Ferenc rendeli el, továbbá az e-mailből kiderül az is, hogy Bajnai Gordont nevezte meg a sukorói projekt kormányzati koordinátorának.

Arra a kérdésre, hogy ha Papcsák Ferenc elszámoltatásért felelős kormánybiztos, zuglói polgármester összeférhetetlenség miatt lemondana kormánybiztosi posztjáról, átvállalná-e az ő feladatkörét, Budai Gyula úgy válaszolt: Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd arról, hogy Papcsák Ferenc ügyeit ki viszi tovább. “Azokat az ügyeket, amelyeket együtt vittünk, azokat természetesen én is fogom tovább vinni” – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.