Belföld

Elutasította a Főügyészség a Biszku elleni feljelentést

A vádhatóság szerint a bűncselekmény elévült és nem volt emberiség elleni bűntett.

Elutasította a Fővárosi Főügyészség azt a feljelentést, amelyet Biszku Béla egykori belügyminiszter és társai ellen tettek emberiség elleni bűncselekmények, illetve előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt.

A feljelentő azt kérte, hogy rendeljenek el nyomozást az “1956-os megtorlásokat irányító személyek”, köztük B. Béla akkori belügyminiszter ellen “emberiesség elleni bűncselekmények, különösen politikai okból üldözés, emberölés és más embertelen cselekedetek miatt”.

A hazai jog alapján a feljelentésben megjelölt cselekményt az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni. Ennek rendelkezései szerint azonban e bűncselekmény miatt – elévülés okán – eljárás már nem indítható – tudatta a főügyészség szóvivője.

A “feljelentésben megjelölt cselekmények nem minősíthetők a vonatkozó nemzetközi dokumentumok szerint emberiség elleni bűntettnek, így a feljelentett személyek nemzetközi szokásjog alapján történő felelősségre vonására nincs lehetőség” – áll a közleményben.

Más bűntettre hivatkozva augusztus 6-án a Jobbik is feljelentette Biszku Bélát. Az ellenzéki párt szerint azzal követett el bűncselekményt, hogy a Duna Televízióban ellenforradalomnak nevezte ’56-ot, jogszerűnek tüntette fel a megtorlásokat, a koncepciós pereket, a halálos ítéleteket is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezután az egykori belügyminiszter televíziós nyilatkozata miatt, illetve a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanújával elrendelte a nyomozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik