Belföld

Valódi konzultációt ígérnek a felsőoktatásról

Az új felsőoktatási törvényről kiszivárogott hírek – főleg a hallgatók körében – óriási vitát váltottak ki, amelynek a legnépesebb fóruma a Facebook. A közösségi oldalon létrehozott tiltakozó csoportnak már csaknem 35 ezer követője van. A minisztérium szerdán hozza nyilvánosságra a terveit, és azt ígérik: valódi konzultáció lesz.

Nem véletlen a hallgatók felháborodása, leginkább őket érintik a tervezett változások: az eddig kiszivárgott elemek szerint például jelentősen korlátoznák a tantárgyfelvételi és vizsgázási lehetőségeket. A jövőben a hallgatók mindössze kétszer vehetnének fel egy tantárgyat, és mindegyik esetben csak 2-2 alkalommal vizsgázhatnának. Ha ezek nem sikerülnek, tanulmányaik véget érnek.

Október 26-án még úgy állt a helyzet, hogy érdemi beleszólás helyett mindössze véleményezési jogot kapnának a hallgatók a tanulmányi és vizsgaszabályzat, illetve térítési és juttatási szabályzat kérdéseibe is. Két nappal később a Facebookon bejelentette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Oktatásért Felelős Államtitkársága, hogy november 3-tól az interneten konzultációt indít az új felsőoktatási törvény vitairatáról. „Az oktatásért felelős államtitkár november 3-ig mindazok türelmét kéri, akik a munkaanyag egy-egy részletét megismerve máris egyeztetést sürgetnek” – írták a bejegyzésükben.

„A korábbi gyakorlattal ellentétben az új oktatásirányítás valós egyeztetésre törekszik. A kormány ígéretével, valamint a részvételi törvény tervezetével összhangban a kötelező szakmai egyeztetés mellett, azt időben megelőzve a minisztérium honlapján egyfajta nemzeti konzultáció indul el november 3-ától. A vitairatként szolgáló koncepció a jobbító javaslatokat befogadja, és az egyeztetés lezárását követően készül el a Kormány, majd az Országgyűlés elé kerülő törvénytervezet” – áll Hoffmann Rózsa államtitkár korábbi közleményében.

A közösségi portálon október 22-én alakult a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen csoport, és mára majdcsak elérte a 35 ezret a követői száma. Úgy vélik, hogy a vizsgaalkalmak szűkítése kiszolgáltatottá teszi a hallgatókat, főként azokat, akik munka mellett tanulnak. A kommentekből kiderült: az erősen hiányszakmáknak számító természettudományokat tanulók nagyjából háromnegyede nem tud a megadott idő alatt végezni, és ha megvalósulnának a kormány tervei, akkor nagy részük nem tudná elvégezni az egyetemet.

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy nem értenek egyet a vizsgaalkalmak számának korlátázásával. Kiemelte: a professzorok az egyetemek élet-halál uraivá válnának a fenti intézkedéssel, „kivégzőosztag elé állítva” a vizsgázó hallgatókat. Az állami finanszírozás keretében tanuló hallgatóknak jelenleg – intézményektől függően – 6-8 lehetőségük van egy-egy tantárgy teljesítésére, de ezek elmulasztását is legfeljebb a költségtérítéses besorolásba való áthelyezéssel szankcionálják – emlékeztetett a HÖOK vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik