Belföld

A Helsinki Bizottság már zsarnokságról ír

"Alkotmányos kontroll nélkül a többség zsarnokságának megelőzése illúzió."

A Magyar Helsinki Bizottság szerint “nem felel meg a valóságnak, hogy a jó erkölcsbe ütköző szerződések elleni fellépés jogszerű alap” az Alkotmánybíróság jogkörének megcsorbításához. Egyetlen kormány sem kapott arra felhatalmazást, hogy pillanatnyi politikai érdekei szerint a demokratikus jogállam egyik legfontosabb intézményének, az alkotmánybíróságnak a feladatát indokolatlanul korlátozza és döntését semmibe vegye – emlékeztet a jogvédő szervezet. .

Lázár János indoklása ürügy, hiszen a magyar jogrend (a polgári és a büntetőtörvénykönyv is) alkotmánymódosítás nélkül is több lehetőséget biztosít a jó erkölcsbe ütköző módon kifizetett lelépési pénzek visszakövetelésére – írja a Helsinki Bizottság. Afideszes javaslat elfogadása után a “mindenkori többség alkotmányos kontroll nélkül száz százalékos jövedelem és vagyonadóadóval sújthatja a mindenkori ellenzéki képviselőket”. “Alkotmányos kontroll nélkül a többség zsarnokságának megelőzése illúzió” – írja a szervezet.

Az említett javaslat hatályba lépése két másik alkotmányos szabály is értelmét vesztené. “Fölösleges a tulajdon szentségéről vagy arányos közteherviselésről beszélni, ha a mindenkori többség intézményes korlátok nélkül vethet ki adókat” – írják, majd hozzáteszik: értelmetlenné válik a diszkrimináció-tilalom is ezen a területen, mert hatáskör híján az Alkotmánybíróság a diszkriminatív adókivetést sem vizsgálhatja felül.

Tiltakozik Lázár János javaslata ellen a Társaság a Szabadságjogokért is. A TASZ a magyar demokrácia 21 éves történetében példátlannak tartja az esetet. Az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését semmi sem indokolja, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmának megsértése pedig nem lesz elfogadhatóbb az Alkotmánybíróság kiiktatásával.

„Példátlan cinizmus, hogy a jogállami intézmények elleni támadást a FIDESZ azzal indokolja, hogy a jogállam már megszilárdult. A helyzet ahhoz hasonló, mintha valaki mellérúgná a labdát, majd a fair play-re hivatkozva kiszélesítené a focikaput, és még a bírótól is elvenné a sípját“- kommentálta a törvényjavaslatokat Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint a beterjesztett törvényjavaslatok súlyosan sértik a jogállami alapelveket. Erre a kétharmados parlamenti többség sem adhat felhatalmazást, ezért a szervezet azonnali visszavonásukat kéri az előterjesztőtől, és felhívja a demokratikus játékszabályok iránt elkötelezett polgárokat, hogy csatlakozzanak a visszavonást célzó kampányához.

Ajánlott linkek:

Helsinki: Lázár János indoklása egyszerűen nem igaz (hvg.hu)
Védjük meg a jogállamot! (TASZ)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik