Belföld

Orbán: “Egy demokráciában a demokratáknak van igazuk” (2007)

Szijjártó: a mostani lépések a jogállam megszilárdításához, az arányos közteherviseléshez vezetnek.

A nemzeti ügyek kormányának meg kell felelnie a választói akaratnak, ami pedig az, hogy véget kell vetni a közszférában a pofátlan végkielégítések rendszerének – mondta a miniszterelnök szóvivője. Az Alkotmánybíróság nem a Fideszre, hanem az emberekre nézve hozott kedvezőtlen döntést, amikor megsemmisítette a különadóról szóló törvényt – tette hozzá Szijjártó Péter.

A szóvivő a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat alól, az a korszak véget ért, hogy a kormány megfutamodik. Míg mások komoly áldozatokat hoznak a válság leküzdéséért, egyesek több tízmillióval távozhatnak a közszférából. Ez igazságtalanság, a kormány nem hátrál meg az első akadálynál – közölte.

Áprilisban új korszak kezdődött Magyarországon, de ehhez a régi alkotmány nem képes hozzácsiszolódni. A cél az, hogy legyen egy új alaptörvény, mely az új élet viszonyait képes megjeleníteni úgy, hogy ne kelljen folyton módosítani. Szijjártó úgy vélte: a mostani lépések a jogállam megszilárdításához, az arányos közteherviseléshez vezetnek.

„Ha a nép nem dönthet egy kérdésről, akkor nincs joga az Alkotmánybíróságnak sem. Ez nagyon fontos elv lesz a jövőre nézve. Egyedül az Országgyűlés, a szuverenitás letéteményese határozhat az emberek pénzéről” – közölte tegnap Lázár János pár órával az után, hogy a 98 százalékos különadóról szóló törvényt a testület megsemmisítette.

A mostani vita kapcsán a külföldön tárgyaló kormányfő még nem szólalt meg, éppen ezért érdemes visszaidézni, hogy éppen e gondolatok mentén 2007-ben az akkori pozitív alkotmánybírósági döntés kapcsán tanulságnak mondta, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse. Egy demokráciában mindig van más út, ha az emberek úgy döntenek – tette hozzá akkor a Fidesz elnöke, figyelmeztetve arra is, hogy nem érdemes az állami szerveknek ravaszkodni, egyszerűbb, ha szabad folyást engednek a népakaratnak.

Ajánlott link:

Szijjártó: véget vetünk a pofátlan végkielégítések rendszerének (Híradó)
A népszavazás megnyerte az első csatát (orbanviktor.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik