Belföld

Videó készült Budaházy bombáinak átadásáról

Videofelvétel is készült azon az estén, amikor Budaházy György és társai találkoztak egy érdi bevásárlóközpont parkolójában és átadták a futball labdába rejtett bombákat - mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Elmondása szerint ezeket a labdába rejtett bombákat akarták több helyszínen is felrobbantani. A felvételek 2009. április 8-án készültek, azon az estén, amikor a négy gyanúsítottat elfogták. A felvételeket a rendőrség készítette, és bár ezeken nem látszik, hogy Budaházy György ott volt, a nyomozás egyéb adataiból egyértelművé válik, hogy ő ült az egyik autóban – mondta Fazekas Géza.

A bizonyítékokat már átküldték a bíróságnak és indítványozták Budaházy és két társa előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, amelyet első fokon a bíróság határozatában el is rendelt.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2009 áprilisi tájékoztatása szerint az egyik férfi a szocialista Ecsődi László adonyi lakásánál akart robbantani. A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy összehangolt robbantás-sorozatra, úgynevezett nagy körre készült Budaházy György és az általa vezetett Hunnia Mozgalom tagjai. Az első csoport azt a feladatot kapta, hogy Nyúl István János szocialista országgyűlési képviselő ingatlanánál hozzanak működésbe egy futball-labdába rejtett robbanóanyagot. A másik csoport Káli Sándor miskolci szocialista képviselő lakóhelyénél robbantott volna, míg egy másik vádlott Adonyban, Ecsődi László MSZP-s képviselő házánál hozott volna működésbe egy három kilogrammos bombát.

Budaházy György és 16 társa ellen terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt szeptember 27-én emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, Budaházyt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik