Belföld

Schmitt Pál a vörösiszapról tárgyalt

Schmitt Pál szombaton a Sándor-palotába fogadta Jerzy Buzeket, az Európai Parlament (EP) elnökét.

Az EP-elnök az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései alkalmából látogatott a magyar fővárosba. A találkozón egyebek közt szóba került a 2011-es magyar EU-elnökségre való felkészülés, az alkotmánymódosítás, valamint a vörösiszap katasztrófa témaköre – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.

Az Országgyűlés által megkezdett alkotmánymódosítási folyamatról szólva Schmitt Pál köztársasági elnök a találkozón kifejtette: javaslatot tett a kereszténységre történő közvetlen utalásra, a Szent Korona, illetve az anyanyelv, a család, az élethosszig tartó tanulás, valamint a sport és egészség alkotmányban történő megjelenítésére.

Jerzy Buzek kifejezte a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival való együttérzését, és részvétét az áldozatok családjaival. Mint az EP elnöke elmondta, a magyarországi tragédia következtében az Európai Parlamentben felülvizsgálják annak lehetőségét, hogy az EU szolidaritási alapját ne csupán természeti, hanem ipari katasztrófák esetén is igénybe lehessen venni. Schmitt Pál javasolta, hogy a megelőzés szándékával az EU mérje fel a területén lévő potenciális veszélyforrásokat, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő – olvasható a honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik