Belföld

Vizsgálnák a kolontári tojásokat

Alapos vizsgálatot kér tojásügyben a Baromfi Terméktanács.

A Baromfi Terméktanács (BTT) tisztázni szeretné a az iszapömlés miatt Kolontár helyett máshol értékesített importtojásokkal kapcsolatos ügyet, ezért kéri a szakhatóságot, hogy a rendelkezésére álló információk alapján azt alaposan vizsgálja ki – közölte a BTT.

Napok óta foglalkozik a sajtó azzal, hogy jelöletlen tojás érkezett az országba. Elhangoztak érvek pro és kontra, hogy érkezhet-e ily módon Magyarországra tojás vagy sem. A BTT továbbra is jogellenes cselekedetnek tarja a jelöletlen áru Magyarországra érkezését, akár étkezési tojásként kívánták volna forgalomba hozni, akár ipari feldolgozásra szánták.

A tojás forgalmazására – mint speciális élelmiszerre – vonatkozó szabályokat rendelet határozza meg. Ez alapján az importőr nem tett eleget bejelentési, valamint jelölési kötelezettségének. A médiában megjelent nyilatkozatok – melyek szerint minden teljesen szabályosan történt -, nem igazak a terméktanács szerint.

A BTT érvei a következők: az áru feldolgozásra érkezett termelés helye szerinti tagállam mentességet adhat ugyan a tojások jelölésére, de csak abban az esetben, ha a tojás szállítása a termelési helyről közvetlenül az élelmiszer-ipari vállalkozáshoz történik. Ilyen esetben a tagállamnak – jelen esetben Spanyolországnak – még a szállítás előtt tájékoztatnia kell az érintett tagállam (Magyarország) illetékes hatóságát.

A BTT tudomása szerint a léüzem közvetítő cégen keresztül próbálta megvenni a tojást, tehát nem érkezhetett volna jelöletlenül még feldolgozásra sem. Ha mégis egyenesen a termelőtől érkezett a tojás, kérdés, hogy a spanyol fél bejelentette-e előre a magyar hatóságoknak a rakomány érkezését. A BTT gyanúja az, hogy nem. Feldolgozás céljára behozott jelöletlen tojás nem kerülhet raktárba – mint ahogy a hírekből kiderült -, az közvetlenül a feldolgozó üzembe kell, hogy menjen – hívja fel a figyelmet a BTT.

Korábban megtalálta a hatóság a Kolontárra jelöletlenül behozott tojásokat. Édes Géza, a Veszprém Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn a Magyar Távirati Irodának azt mondta: a tojásokat nem étkezési céllal hozták be az országba, hanem létojásüzembe akarták szállítani további feldolgozásra. A szállítmányt “tonnára vásárolták, nem pedig darabra”, a gyűjtőcsomagoláson azt tüntették fel, hogy ipari célú felhasználásra szánják. Mind a spanyol fél, mind pedig a közvetítő cég nyilatkozott is arról, hogy létojásüzembe hozták be a tojásokat, közvetlenül a termelőtől, erre pedig az uniós jogszabályok lehetőséget adnak – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik