Gazdaság

A nagycsaládosok csak 70 évtől adnának állami nyugdíjat

Azt is szeretnék, ha nem lenne kötelező a magánnyugdíj-pénztári rendszer.

Egyebek mellett a többgyermekesek munkáltatóinak nyújtott járulékkedvezménnyel, a kötelező magánnyugdíjpénztárak felszámolásával, valamint a meddőségi kezelések mind szélesebb körű hozzáférésével ösztönözné minél több gyermek megszületését a Népesedési Kerekasztal.

A szervezet képviselője, Kopp Mária egyetemi tanár közölte: a 25-45 év közötti párok egyötöde meddő. Ha gyereket szeretnének, az egészségbiztosító csak a költségek egy részét vállalja, pedig a társadalombiztosítási rendszer alapérdeke, hogy megszülessenek azok a gyerekek, akik később járulékfizető felnőttként átvállalják szüleik egészségügyi és nyugdíjköltségeit.

Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) képviseletében azt tartaná helyesnek, ha a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert megszüntetnék, mert az „nem biztosítás, csak kötelező megtakarítás”. Szerinte az egyéni számlákra kerülő összeg csak állami adósság.

A NOE egyéb ajánlásokat is megfogalmazott a nyugdíjrendszer átalakítására. Például, ha a kormány mégis megtartaná a magánnyugdíjpillért, úgy elvárja, hogy legalább a kötelező belépést oldják fel. Szűnjék meg továbbá a tag halála esetén az összeg örökölhetősége, a magánszámlákon fel nem használt pénz kerüljön vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Morvayné szerint segítené a gyermekek megszületé­sét az is, ha azon munkáltatóknak, amelyek sokgyerekeseket alkalmaznak, az ilyen dolgozójuk után nem kellene járulékot fizetniük. A szervezet javaslatai közt szerepel az is, hogy amennyiben az állam költségvetésből, adókból, azaz állampolgári jogon biztosít nyugdíjat, akkor ennek kezdő életkori határa 70 év legyen.

A Pénzcentrum.hu összeállítása szerint egyébként az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság konszolidált mérlege szerint augusztus végén 9,5 milliárdos többletet mutatott a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege. Ez a mérlegfőösszeg 0,33 százaléka.

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható, a késedelmi pótlékok és bírságok valamint a vagyongazdálkodásból származó bevételek alulteljesítettek.

Demográfia és nyugdíj, avagy Robinson a lakatlan szigeten (Morvayné cikke a Polgári Szemlében)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik