Belföld

Másfél milliárdos kártérítést fizetne a MAL

Tolnay Lajos szerint a felelősség kérdése egyelőre nem tisztázott.

Öt éven át évi 300 millió forintot, összesen másfél milliárdos kártérítést fizetne a MAL Zrt. a két héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa károsultjainak – mondta Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke a Borsodonline-nak.

A felelősség ügyében egyelőre nem lehet pontos véleményeket alkotni, de az emberi tragédiákat mégis valahogy kezelni kell, ennek más módja nincs, mint a kárpótlás és kártalanítás – tette hozzá a cég többségi tulajdonosa.

Tolnay Lajos megerősítette, felkészültek rá, hogy a megsérültnél négyszer biztonságosabb, már meglévő tározóba helyezik el a vörösiszapot. Közben egyébként tart a kárfelmérés Devecseren. Az eddigi adatok alapján valószínűleg 100-as nagyságrendben kell házakat lebontani.

A MAL Zrt. elnöke először a Figyelőnek adott interjúban beszélt arról, hogy feladatának tekinti a károk enyhítésében való részvételt, és mindent megtesz azért, hogy a vállalat biztonságosan újból üzemszerűen működjön.

Mint korábban megírtuk, Papcsák Ferenc elszámoltatási biztos feketelistáján is szerepel a MAL Magyar Alumínium Zrt. cégcsoport, amelynek a bajba került ajkai timföldgyár a központja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik