Gazdaság

Milliárdoktól eshet el az állam, ha leáll a MAL Zrt.

A MAL Zrt. tartós leállása súlyos károkat okozna a cég működésében, a bezárás pedig milliárdokkal terhelné a költségvetést - mondta el Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke a Figyelőnek.

Az elnök feladatának tekinti a károk enyhítésében való részvételt, és mindent megtesz azért, hogy a vállalat biztonságosan újból üzemszerűen működjön. Figyelmeztet arra, hogy értéke csak egy működő vállalatnak van, ez a károsultak megsegítése szempontjából is fontos, és a tevékenység folytatásának nincs akadálya, mert a vörösiszap biztonságos elhelyezését megoldották.

Mint mondta, ha a termelés nem indulhat újra, 1100 alkalmazottjuknak és a beszállítóik 1500 dolgozójának nem lesz munkája. Kiszámolták, hogy 2014-ig az állam 7,3 milliárd forint bruttó adóbevételtől esik el, a segélyezések kétmilliárd forintba kerülnek, és a segélyezett családok becsült banki hitelállománya 1,5–2 milliárd forint.

“Mi segíteni akarunk, létrehozunk egy alapot. De csak egy működő cég tud helytállni. Abszolút kizárom, hogy az üzemet nem engedik újra működni, hiszen teljesen biztonságos megoldás van a vörösiszap elhelyezésére, és a vevőink nagyon várják az alapanyagot” – mondta az interjúban az elnök.

Vevőik egyelőre megpróbálják áthidalni az anyaghiányokat, 4–5 nap kiesés még nem okoz jóvátehetetlen károkat. De ha nem indulhatnak újra, elveszítik őket.

“Komoly meccsünk volt a nekünk hitelező bankkonzorcium képviselőivel is, de egyelőre sikerült meggyőznünk őket” – tette hozzá Tolnay Lajos. A Malexportál, az európai piacok 13 százalékát ők látják el, termékeik most jutottak el Indiába, az Egyesült Államokba.

Az interjúban az elnök kijelentette: nem igazak a hírek, hogy offshore tulajdonosaik lennének, magyarországi bejegyzésű cégeken keresztül három magyar magánszemély a tulajdonos. Mint mondta, az ő tulajdonrésze 40 százalékos, Petrusz Béla és Bakonyi Árpád 30-30 százalékkal bír.

A külföldi leányvállalatokról szólva Tolnay Lajos azt mondta: a timföldőrleményeket gyártó szlovéniai Silkemnek szállítanak timföldet, és ha a MAL nem indul újra, akkor ők is leállnak. Ezért értesítették a fő vevőiket. A Silkemet azonban át tudják állítani másfajta timföldre. De van egy termék – az úgynevezett tabulár timföld –, amelyet például az amerikai hadiipar használ turbinagyártáshoz, ezt csak az ajkai, alacsony nátrontartalmú alapanyagból tudják elkészíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik