Belföld

Atkári: nagy lyuk tátong a költségvetésben

Atkári János szerint legalább 55-60 milliárd forintos "lyuk tátong" a főváros költségvetésében.

Rendkívül nagy lyuk tátong a főváros költségvetésben, a főváros fedezetlen elköteleződésekre vállalkozott, amelyek nagyságrendje 55-60 milliárd forint még akkor is, ha jóindulatú feltételezésekkel élünk a bevételek tekintetében – mondta Atkári János a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének szünetében.

Atkári János arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az 55-60 milliárd forintot kigazdálkodni, jelezte: ehhez “nyilvánvalóan állami segítségre” is szükség van, de elkerülhetetlen az is, hogy a főváros “a maga területén próbálja megfogni a pénzeket”. Hogy ez pontosan mit jelent, kifejtette: a fővárosnak bizonyos feladatokból “vissza kell vonulnia”, csökkentenie kell az ellátást. Arra, hogy pontosan milyen területeken kell csökkenteni az ellátást, közölte, ennek meghatározása nem az ő tiszte.

Arra, hogy a takarékoskodás jelentheti-e elkezdett projektek leállítását, azt mondta, az elkezdettek közül nagyon kevés olyan van, ami jogilag-pénzügyileg leállítható, és azokon elég keveset lehet megspórolni. Amin meg lehet, “ott a fizikai szükségletek” nem teszik ezt lehetővé – fogalmazott.

A 4-es metróról szólva azt mondta, a metró esetében az első szakasz kivitelezési szerződései “olyan mértékben előrehaladottak”, hogy ott a leállítás nem hozna megtakarítást. A második szakasz elhagyása pedig – szavai szerint – “nagyon fájdalmas lenne”, a főváros végérvényesen elveszítene uniós pénzeket, amennyiben nem vállalkozna a második szakaszra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik