Belföld

Megállt a repedés a sérült kazettán

Nem tapasztalható újabb változás a sérült kazettán - közölte a tározónál végzett legfrissebb ellenőrzések eredményeit Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.

Azt is hangsúlyozta, hogy egy massza van benne, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát és arról is beszámolt, hogy a mellette levő, 9-es kazettából is jórészt sikerült kiszivattyúzni a vizet.

Megállt a repedés a sérült kazettán 1

“A védő töltéseket a földmunkák után most dolomittal, zúzott kővel, murvával erősítik meg. A belterületen pedig az iszap eltávolítását végzik, gipsszel mentesítenek, illetve locsolnak. Mivel a munkák porral járnak, a munkaterületeken még mindig az egészségügyi határértéket meghaladó a levegő portelítettsége” -mondta.

Megállt a repedés a sérült kazettán 1

Ezzel egyidőben megkezdődött a kárfelmérés is, így kiderült, hogy Kolontáron a korábbi adatokkal ellentétben nem 8, hanem 9 ingatlant kell lebontani. Ezeket már kedden megkezdték volna, de a tulajdonosok kérték, hogy lehetőség szerint, szeretnék magukhoz venni még használható személyes tárgyaikat. A katonák és a tűzoltók segítenek ebben az embereknek, de az érintett házakban található holmik többsége nem használható – mondta.

Dobson Tibor szerint Devecseren még tart a kárfelmérés, de várhatóan ott is több mint tíz házat kell lebontani. Mint mondta, itt olyan épület is van, amely vályogból készült és összedőlt.

A károsultakról pedig elárulta, hogy ezer ember közül 99-en laknak közösségi szálláson. “Ellátásuk – ahogyan a helyszínen dolgozó 1100-1200 mentésben résztvevőnek – biztosított” – tett hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik