Belföld

Százmilliónál többet fizettek be a kármentő alapba

Meghaladta a százmillió forintot kedd délelőtt 11 órakor a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be Szijjártó Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrehozott Magyar Kármentő Alappal kapcsolatos költségeket a kormány állja, vagyis a befizetett adományokból működési, infrastrukturális költségekre egy fillért sem költenek. A számlát megnyitó bankkal való egyeztetés alapján az utalások költségmentesek – tette hozzá.

Beszámolt arról is, a közeljövőben a kabinet elé kerül egy olyan javaslat, amely megteremti annak lehetőségét, hogy akik adományt fizetnek be az alapba, valamilyen adójóváírási lehetőséget kapjanak.

A kármentő alap legfőbb célja a lakhatás elemi feltételeinek mielőbbi megteremtése, az átmeneti elhelyezésből és ellátásból fakadó költségek fedezetének előteremtése, a közterületek helyreállítása, valamint a térség revitalizációja – fejtette ki Szijjártó Péter, hozzáfűzve, hogy a beérkezett pénzek felhasználásáról a helyi önkormányzati és védelmi bizottsági vezetők bevonásával döntenek.

A külföldi adományokról szólva elmondta, New York állam korábbi kormányzója, George Pataki segíti leginkább ezt a munkát az Egyesült Államokban. Az amerikai magyarság két legnagyobb szervezete már részt vesz az adományok gyűjtésében: az egyik az Amerikai Magyar Szövetség, a másik pedig az Amerikai Magyar Koalíció. Emellett egy további, a katolikus egyházhoz kötődő szervezettel is zajlik a tárgyalás.

Közölte, keddtől várhatóan működni fog a www.magyarkarmentoalap.hu címen elérhető honlap is.

A tájékoztatón Szijjártó Péter bejelentette: arra kérik a magyar médiumokat, hogy ingyenesen, társadalmi célú hirdetésként közöljék az elkövetkező napokban a Magyar Kármentő Alapról szóló hirdetést, reklámot.

A szóvivő tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök köszönetét mindazoknak, akik eddig segítették a kármentő alapot.

Szijjártó Péter kérdésre elmondta: az, hogy a helyi lakosok vissza akarnak-e térni a korábbi lakóhelyükre, csak az ő döntésükön múlik. “A kormány semmilyen módon nem kíván nyomást gyakorolni rájuk, még akkor sem, ha egyébként effektíve a vörösiszap az ő házukat nem érte el” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik