Belföld

Orbánék újraindítják a MAL üzemét

A dolgozók szerint végzetes következményekkel járhat, ha ez nem történik meg.

Még az éjjel vagy holnap reggel újraindulhat a termelés a Magyar Alumínium Zrt.-nél – tudta meg a Hírszerző. A különböző egységek dolgozói más-más információt kaptak ugyan, de valamennyi belső információ egybecsengett arról, hogy már nem sokáig áll a gyár, amelyet mától állami biztosként Bakondi György irányít.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke arra a kérdésre, hogy Bakondi György személyében mennyire látják az üzem újraindulásának és megfelelő működésének biztosítékát, azt közölte, bíznak abban, hogy az állami biztos megfelelően fogja végezni a rábízott feladatot.

Székely Tamás úgy vélte, az üzem működése döntően nem is a legfelsőbb vezető képességeitől függ. „Csak annyi kell, hogy megadják a környezetvédelmi engedélyt, megnyomják a start gombot és a gyár zökkenőmentesen beindul” – tette hozzá.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet vezetője is. Pad Gyula a Hírszerzőnek azt mondta, ha újraindul a termelés rövid időn belül, megmenekülhet a cég. A Mal munkatársai szerint egy két napon belül újra kell indítani a timföldgyárat, mivel az anyag annyi idő alatt ülepszik le. Ha ez nem történik meg, az végzetes következményekkel járhat

„Egy két napon belül újra kell indítani a munkát, különben az alapanyag annyira leüllepedik, hogy már nagyon nehéz lesz bármit is kezdeni vele” – mondta egy dolgozó. Szerinte jogosak azok a megállapítások, hogy több előírást nem tartottak be a cégnél az elmúlt időszakban. „Sok minden el lett itt hallgatva” – mondta, de nem akarta részletezni, mire is gondol konkrétan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik