Belföld

Matolcsy mégis tömeges leépítést tervez a közszférában

A szakszervezet szerint bármiféle létszámcsökkentés elfogadhatatlan.

Múlt héten még a megyei kormányhivatalok állománybővítéséről tárgyalt a szakszervezetekkel a kormány, de most a nemzetgazdasági tárca költségvetési köriratából az derült ki, hogy a költségek ötszázalékos csökkentése mellett a költségvetési szerveknél öt-, a háttérintézményeknél tízszázalékos leépítést kell végrehajtani jövőre – írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkárát megdöbbentette a szám. Fehér József a lapnak elfogadhatatlannak nevezte a tömeges elbocsátásokat a közszférában. A Napi információi szerint a tervezett leépítés érintené a környezetvédelmi, a munkaügyi felügyelőségeket, az államkincstárat és a földhivatalokat is.

A kormányváltás óta nagyjából kétezer dolgozót bocsátottak el a minisztériumi átszervezések miatt – ennek 30-40 százalékát indokolták az összevont tárcáknál megszüntetett párhuzamosságok, de Fehér József szerint a 2007-ben elrendelt regionális rendszerre való áttéréskor már számos pozíciót megszüntettek, így most a megyei rendszer visszahozása szükségszerűen felvétellel járna.

A szakszervezet követeli az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács mielőbbi összehívását és pontos választ várnak a nemzetgazdasági tárcától arra, hány főt is érintene a tervezett költségcsökkentési lépés – végre kellene-e hajtani például a múzeumokban, állami fenntartású kórházakban vagy a bíróságokon is. Vitatott kérdés az is, mi számít háttérintézménynek – a főtitkár nem tartja annak az egyes intézmények megyei vagy regionálisan illetékes kirendeltségeit.

Mint korábban megírtuk, szintén a költségvetési körirat alapján arra is számítani lehet, hogy jövőre az ideinél mintegy 23 milliárd forinttal kevesebb jut az egészségügyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik