Belföld

Két-három nap múlva újabb gátszakadás

Az ajkai iszaptároló északi fala maximum egy hetet bír ki, de valószínűbb, hogy csak két-három napot Illés Zoltán szerint.

A szakemberek szerint a szakadással fenyegetett tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma annál, amely hétfőn kizúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet. Akkor mintegy 40 perc alatt öntött el három települést a sárfolyam, hét ember halálát okozva. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól, egy embert pedig továbbra is keresnek.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a TV2 Híradójának úgy fogalmazott, hogy a vörösiszap zagytározója 2-3 nap múlva ismét bedőlhet, így félmillió köbméter iszap ömölhet ki.

A szakemberek ezért egy 400 méter hosszú, négy-öt méter magas kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb iszaplavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat. A gát a település közepén húzódik majd, egészen a 8-as útig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik