Belföld

Vizsgálják az összeférhetetlenséget Papcsáknál

Az elszámoltatási kormánybiztos inkább a polgármesterséget választaná, ha le kellene mondania.

Molnár Csaba, korábbi kancelláriaminiszter szinte kész tényként kezelte blogjában, hogy Papcsák Ferencnek távoznia kell kormánybiztosi állásából, miután megválasztották Zugló polgármesterének. Úgy véli, az önkormányzati törvény szerint a két tisztség összeférhetetlen.

A törvény az összeférhetetlen állami tisztségek között az országgyűlési biztost nevesíti, viszont azt is megtiltja, hogy az önkormányzati vezető egyben „a kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, központi államigazgatási szerv köztisztviselője” legyen – írja az Index. A szocialisták szerint a kormánybiztos csak főállású lehet, az új szabályozás szerint kormánytisztviselőként.

Papcsák Ferenc a hírportálnak azt mondta, jelenlegi álláspontja szerint a két tisztség nem összeférhetetlen. A kormánybiztosság ugyan államtitkári besorolásban van, de a tisztség nem minősül állami vezetőnek – mondta. Hozzátette, a kérdést már a kormány is vizsgálja, de nem először fordulna elő hasonló eset, hiszen az MSZP-SZDSZ kormányban Csabai Lászlóné egyszerre volt Nyíregyháza polgármestere és lakásügyi kormánybiztos.

A fideszes politikus elmondta, kormánybiztosi fizetését a szikszói árvízkárosultak javára fizette be. Ha mégis le kellene mondania, akkor a polgármesterséget tartaná meg – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik