Belföld

Schmidt Mária: még nem kértek bocsánatot a tettesek

Administrator
Administrator

2010. 10. 07. 12:47

A Terror Háza főigazgatója szerint a kommunizmus bukása máig nem teljes.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a kommunizmus bukása máig nem teljes, a kommunizmus ma is politikai realitás. Schmidt Mária csütörtökön Budapesten, a Klasszikus kommunizmus 1917-1990 című konferencián arról is beszélt, hogy még nem kértek bocsánatot a tettesek, még nem tudtak megbocsátani az áldozatok.

A főigazgató A kommunizmus természete című előadásában megjegyezte: a kommunizmus majdnem az egész XX. századot kitöltötte, és a világ minden részére kiterjedt, de “sötét árnyéka ma is rávetül” az emberekre. Még nem vigasztaltuk meg azokat, akiket a kommunista diktatúra megalázott, akiknek kettétörte az életét, akiket megalázott – mondta Schmidt Mária.

Még nem kértek bocsánatot a tettesek, még nem tudtak megbocsátani az áldozatok. Még nem merünk bízni egymásban és magunkban, még nem tudjuk elhinni, hogy sorsunk a kezünkben van – vélekedett a főigazgató a Konrad Adenauer Alapítvány és a XX. Század Intézet rendezvényén.

A XX. század “dermesztően tragikus fejezetének” nevezte a kommunizmust, amely birtokba vette a világ hatodát, eltörölte a magántulajdont, kollektivizálta a termőföldeket, államosította a kisipari és szolgáltatóüzemeket, és “elviselhetetlenné tette az állampolgárok életét”.

Mint mondta, a kommunizmus idején a fogyasztási javak hiánya állandósult, a bőség helyett áruhiány lett úrrá, ezáltal elterjedt és megszokottá vált a lopás és a korrupció. Az emberi szabadságjogokat minden területen korlátozták, s “a szabadság helyett a legabszurdabb, legmegalázóbb kényszerek pókhálójával szőtte át a társadalmat” a pártállami rendszer, s az alkoholizmus népbetegséggé vált.

Az ateizmus jegyében a Szovjetunió hét évtizeden át üldözte a pravoszláv egyházat, és volt olyan politikus, aki kijelentette, öt éven belül nem lesz vallás a Szovjetunióban. Ezzel szemben ma Oroszországban a templomok tele vannak hívőkkel – mutatott rá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.