Belföld

Orbán Kolontáron: értelmetlen a helyreállítás

A kormányfő szerint, ha éjjel történik, mindenki meghalt volna.

Orbán Viktor miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap. “Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét” – mondta csütörtöki sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron, miután a helyszínen tájékozódott a katasztrófahelyzetről.

“Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak” – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: “itt nem lehet élni”.

A miniszterelnök a megsemmisült házak között, a kolontári Széchenyi és Molnár utcában tekintette meg, milyen károkat okozott a hétfő délután a falura zúdult vörös iszap. Orbán Viktor megnézte azokat a házakat is, amelyekben emberek vesztették életüket.

Szigorú vizsgálatok

Mint mondta, az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket kártalanítani kell. Aki ilyen helyzetbe hozta az embereket, annak meg kell kapnia azt a büntetést, amit a törvény előír, a lehető legszigorúbban kell az ügyet kivizsgálnunk és fellépnünk – fogalmazott.

“Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal. Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerint az nem lehetséges, hogy a tározó fala ilyen hirtelen “meginduljon”, valószínűbb, hogy hosszabb folyamat következményéről van szó, amit észlelni kellett volna.

Külföldi segítség

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy egyeztetni fog George Patakival, New York állam volt kormányzójával egy olyan alap létrehozásáról, ahová a külföldön élő, tehetősebb magyarok küldhetik felajánlásaikat a katasztrófában érintettek megsegítésére.

Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország elég erős ország ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófa következményeit egyedül is elhárítsa. “Tehát nekünk nem külföldi pénzügyi segítségre van szükségünk” – mondta, hozzátéve, hogy inkább azokra a tapasztalatokra számít, amelyek segíthetnek a károk felszámolásában.

Orbán Viktor ugyanakkor elmondta azt is, hogy az uniónak vannak olyan alapjai, amelyek az ilyen helyzetekre hoztak létre, és ezeket Magyarország igénybe veszi majd, “de nem azért mert kérjük, hanem, mert jogunk van hozzá”.

A szennyezés közben elérte a Rábát. A védelemben résztvevők szerint sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen. A tegnapi terepszemle után ma egyébként várhatóan elkezdik a kárfelmérést a biztosítók.

Közben a Magyar Tudományos Akadémia kutatói azzal próbálják megnyugtatni a lakosságot, hogy radioaktiv sugárzásveszélynek nincsenek kitéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik