Belföld

Módosulhat a katasztrófavédelmi törvény

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülésén megszólalt két illetékes államtitkár és a katasztrófavédelem egyik vezetője is felvetette a katasztrófavédelmi szabályok módosításának szükségességét az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása kapcsán.

Tállai András önkormányzati államtitkár szerint nem jó az a rendszer, amelyik helyi védelmi bizottságokra, polgármesterekre bízza a katasztrófavédelem kérdését.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a bizottság előtt azt hangsúlyozta: itt az ideje egy olyan szervezet a felállításának, amely “vér profikból áll”; szerinte a katasztrófa megtörténte után a védekezés megszervezése nem megyei és nem helyi önkormányzati feladat. Oda kell, hogy menjen ilyenkor egy törzskar, mely átveszi az irányítást, a megyei emberek pedig asszisztálnak hozzá – jelentette ki.

Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság főigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy módosításra szorul a katasztrófavédelmi törvény. Mint mondta, a tervezetet már elkészítették, melyben az is szerepel: katasztrófa esetén egy hatóságnak vagy egy kormányzati szervnek kell az irányítást összefogni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik