Belföld

Greenpeace: korábban is látszott a gátrepedés

A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja. A környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

A Greenpeace közleményében hangsúlyozta, hogy felháborító a „MAL Zrt. vezetőinek cinizmusa, félretájékoztatása”.

„A következő katasztrófák megelőzése miatt a cég vezetőit a büntetőjog eszközeivel is a legszigorúbban felelősségre kell vonni” – idézte a közlemény Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace helyszínen tájékozódó igazgatóját.

A szervezet szerint ahhoz, hogy több hasonló tragédia ne történjen, sürgősen meg kell erősíteni a környezetvédelmi hatóságokat, mind jogkörüket, mind kapacitásaikat, mind függetlenségüket tekintve. Számtalan hasonló veszélyforrás van még az ország területén, amelyek meg tudták szerezni a működésükhöz szükséges engedélyeket – figyelmeztetett a szervezet.

Mint hozzáfűzték: minden veszélyes ipari tevékenységet a lehető legszigorúbban kell ellenőrizni. A Greenpeace ezért a különösen veszélyes ipari termelési módokkal kapcsolatos teljes paradigmaváltást követel, amelynek alapja az állam részéről teljes bizalmatlanság és az elővigyázatosság elvének maximális érvényesítése kell legyen.

Nem folytathat ipari tevékenységet többé olyan üzem, amelyik az általa okozható maximális kárért nem tud teljes anyagi felelősséget vállalni – hangsúlyozta a Greenpeace a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik