Belföld

Kőkemény ellenzék lesz az MSZP Pesten

Az új főpolgármester, Tarlós István szerint Budapest életében új időszámítás kezdődik, de csak akkor nyit az ellenzék felé, akkor veszi „emberszámba, politikusszámba” őket, ha képesek a városért dolgozni. Horváth Csaba is az együttműködés híve, de a miniszterelnök egyik kijelentésén felháborodott.

Tarlós leszögezte: a programját a kormánnyal együttműködve meg fogja valósítani. A közeljövőben egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel, mert gyorsan meg kell hozni bizonyos döntéseket, amelyek eredményét a budapestiek fél-egy év elteltével érezni fogják. Említette a Városháza működésének átszervezését, ám ezt nem politikai, hanem szakmai elvárások alapján teszik meg. Áthangolják a szerződéskötési gyakorlatot, átalakítják a közszolgáltató cégek struktúráját, és megnézik, mekkora a pénzhiány.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszerváltás óta most fordul majd először elő, hogy a főváros és a kormány vezetése egy nyelvet beszél, könnyen szót tud érteni, „egy srófra jár az agya”. A megválasztott főpolgármester azt üzente az ellenzéknek: emberszámba, politikusszámba veszik őket, ha hajlandóak a város érdekében dolgozni, akkor az együttműködésnek nem lesz akadálya.

Orbán és Tarlós - KÉPGALÉRIA

Orbán és Tarlós (kép: MTI) – Fidesz-KDNP KÉPGALÉRIA

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje együttműködést ígért minden olyan kérdésben, amely a programja megvalósítására irányul. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden olyan ügyben megalkuvás nélkül képviseli majd a fővárosi polgárok érdekeit, amelyek a budapesti emberek akarata ellenében történnek. Szanyi Tibor hozzátette: Budapesten az MSZP kőkemény ellenzék lesz.

Demszky Gábor leköszönő főpolgármester azt kérte Horváth Csabától, hogy az MSZP – mint a legnagyobb ellenzéki párt – budapesti vezetőjeként sokkal konstruktívabb ellenzéke legyen Tarlós Istvánnak, mint amilyen a Fidesz volt az ő idejében. Arra is felhívta a figyelmét: a városvezetés javaslatait ne politikai, hanem szakmai alapon ítélje meg.

Tarlós: „A főváros szellemisége meg fog változni”

Tarlós szerint történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, hiszen Budapestnek 65 éven keresztül baloldali vagy liberális, vagy ha nem, akkor annak mondott vezetése volt. A főváros szellemisége meg fog változni – hangsúlyozta. A mérnöki igény, a pragmatizmus, az igazmondás felváltja mindazt, ami eddig történt, nagy hangsúlyt fektetnek majd a város üzemeltetésére, működtetésére, másként kezelik majd a közpénzeket, más lesz a szabadságértelmezés – tette hozzá. „Nem az lesz a szabadság, hogy szabad rabolni, hogy a többségi érdekeket rendre lesöprik az asztalról, hanem ennek az ellenkezője.”

A leglátványosabb áttörés Budapesten történt Tarlós szerint, amiért köszönetet mondott azoknak, akik rá szavaztak, akik végig csinálták vele a fővárosban az elmúlt négy nehéz évet, az aktivistáknak, az őt támogató pártok vezetőinek. Két embernek – fűzte hozzá – külön köszönetet mond, az egyik a felesége, a másik pedig Orbán Viktor, akivel „egy mondatokból” is megértik egymást és, aki a legnehezebb időkben is mellette állt.

Horváth: Orbán arrogáns volt

A miniszterelnök vasárnap esti beszédében kijelentette: „mától Budapest ismét a nemzet fővárosa”. Horváth Csaba ezt arrogánsnak és méltatlannak nevezte. Véleménye szerint Budapest az elmúlt húsz évben is a nemzet fővárosa volt, függetlenül attól, hogy melyik párt volt hatalmon.

Horváth Csaba - MSZP-galéria

Horváth Csaba (kép: fn.hu) – MSZP KÉPGALÉRIA

Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint a Fidesz megfélemlítette az MSZP jelöltjeit, szimpatizánsait, aktivistáit. Azt ígérte, a szocialista párt nem hagyja, hogy következmény nélkül maradjanak ezek a cselekedetek. A Jobbikkal való együttműködés lehetőségére viszont úgy reagált: „nem, nem, soha”.

Tarlós lett Budapest “első embere”

Az adatok 84 százalékos feldolgozottsága szerint Tarlós István (Fidesz-KNDP) a szavazatok 53 százalékát szerezte meg, Horváth Csaba (MSZP) 29 százalékot, Jávor Benedek (LMP) 9, Staudt Gábor (Jobbik) pedig 7 százalékot kapott.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint második helyet megszerző szocialista Horváth Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik