Belföld

Katasztrófa Kolontáron: két ember meghalt, hetet keresnek, sok a sérült

Vörösiszap árasztotta el Kolontárt, miután átszakadt egy tározó gátja a település mellett.

Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt.

Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett – áll az OKF közleményében.

Az érintett területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.

Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Ajka közelében történt iszapömlés sérültjei közül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti jelentése szerint negyvenhatan könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek – írta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője.

A katasztrófavédelem Krízis Intervenciós csapatának négy szakembere is a ott tartózkodik, hogy “pszicho-szociális” segítséget nyújtson az érintetteknek.

Rendőrök a mentésben

Több mint 300 rendőr dolgozik a mentésben az iszapömlés által érintett településeken – közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Még 35 rendőr tart a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentési munkálatokban.

A rendőrség elsősorban az élet- és vagyonmentésben segít, valamint biztosítják azokat a területeket, ahonnan már kiköltöztették az embereket – fűzte hozzá.

A rendőröket Veszprém és Fejér megyéből, valamint a fővárosból vezényelték az érintett településekre.

Bényi Mónika elmondta: a rendőrök kaptak védőfelszerelést és az ellátásuk is biztosított; egyelőre nincsenek arról információk, hogy bárki a rendőrség tagjai közül megsérült volna a katasztrófában vagy az azt követő mentésben.

A szóvivő beszámolt arról, hogy eddig két rendőrségi helikopter is dolgozott a helyszínen, de egyet visszahívtak, mert az nem alkalmas az éjszakai munkákra.

Nem mindenki tudott menekülni

A Veszprémi Napló online kiadása szerint eltűnt embereket keresnek Kolontáron, ahol hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el a falut. Az internetes lap szerint két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak.

Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem igaz.

A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz, tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől.

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség kárelhárító szakemberei.

Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk most az ő mentésük házról házra járva, aztán a vagyontárgyakat menekítik – mondta Bakos György a portálnak. A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.

A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg az információkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.

Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát, és a háztetőkön még mindig látnak oda menekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.

Vörösiszap a bőrön

Mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést.

Egy gázvezeték is megsérült. A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.

A vörösiszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni; ajánlott az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.

A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik