Belföld

Pokorni: esélytelennek ítélték az MSZP-t

Pokorni Zoltán szerint a korábbinál alacsonyabb választási részvétel abból fakadhat, hogy a szocialista szavazók fásultak, kiábrándultak, esélytelennek ítélték pártjukat és nem mentek el szavazni.

A Fidesz alelnöke azt mondta, hogy nem volt igazuk azoknak a “vészmadaraknak”, akik azt állították, hogy a Fidesz-KDNP nem tud majd azoknak a várakozásoknak megfelelni, amit a tavaszi voksolás eredményei támasztottak. A kormány elmúlt öthónapos teljesítménye meggyőzte az embereket és “nem lendült vissza az inga” – fogalmazott.

A részvételt elemezve külön szólt a főváros XI. kerületéről, amely megnyerte Budapesten a részvételi versenyt. “Korábban általában mindig az I. vagy a XII. kerületben volt a legnagyobb a részvétel” – jegyezte meg. Ennek okát abban látta, hogy Molnár Gyula szocialista polgármester a politikai jövőjéért küzd a XI. kerületben, s itt mozgósította a szocialista szimpatizánsokat és híveket, szemben sok más hellyel, ahol az MSZP-nek ez nem sikerült.

Mint kifejtette: sok helyen gondolták, hogy a szocialista jelölteknek nincs esélyük nyerni. Ez a fásultság, kiábrándultság és a szocialista szavazók otthon maradása eredményezhette a négy évvel korábbinál alacsonyabb részvételt – értékelte.

Arra a kérdésre, hogy a jobboldali szavazók nem tekinthették-e lefutottnak a választásokat, és mindenhol jól sikerült-e a mozgósítás, azt mondta, nem sikerült mindenütt tökéletesen, hiszen akkor Szegeden is nyertek volna. A jelenlegi adatok szerint Szeged az egyetlen megyei jogú város, ahol szocialista jelölt, a mostani polgármester Botka László nyert.

Ugyanakkor a Magyarország egészében, s a főváros nagy részében sikerült a mozgósítás – mutatott rá a Fidesz alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik