Belföld

Navracsics: a ’98-as választásra hasonlít a mostani

Részben a választópolgárok és sok esetben a helyi politikusok is már eleve lefutottnak tekintették az önkormányzati választást - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap este az Országos Választási Központban.

A vasárnapi részvétel magasabb volt, mint az 1990-es és az 1994-es, és körülbelül az 1998-as önkormányzati választás részvételi adatához volt hasonló, ezek alapján Navracsics Tibor pedig úgy gondolja, hogy a 2002-es és 2006-os választás volt atipikus.

Véleménye szerint ez talán abból adódik, hogy 2002-ben és 2006-ban az országgyűlési választás eredménye nagyon szoros volt és kevesebb mint egy százalék volt a különbség a két nagy párt között, és talán ez a szoros eredmény vetült ki az önkormányzati választásra.

Most viszont az áprilisi parlamenti választási eredmények eléggé egyértelműek voltak, és talán ennek is hatása volt abban, hogy most az önkormányzati választásoknál nem annyira a 2002-es és 2006-os, hanem inkább az 1998-asra hasonlító részvételi adatok voltak – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik