Belföld

Újra elöntheti a víz Edelényt

Az edelényi, Bódva melletti gát állapota most rosszabb, mint a májusi és júniusi rekordméretű árvíz előtt volt, a helyiek félnek az őszi esőzésektől, a polgármester szerint ebben a helyzetben a tavaszinál kisebb áradás is katasztrófát okozhat - írta a Népszabadság.

A polgármester, Molnár Oszkár, az elmúlt hetekben többször is jelezte az érintett vízügyi igazgatóság és a kormány illetékes szervei felé, hogy az árvíz miatt megsérült gátak állapota miatt az eddiginél is bizonytalanabb helyzetbe került a tizenegyezer lakosú borsodi város.

A Népszabadság emlékeztet, hogy a tavaszi árvíz során a Sajó és a Hernád menti árvízvédelmi töltések, valamint a Bódva víztartó depóniái és a Heves megyei Tarna vízrendszerében található töltések szenvedték el a legjelentősebb károkat – a becsült helyreállítási költség meghaladja az 1,3 milliárd forintot.

A legkritikusabb helyeken ideiglenesen történtek ugyan javítások, ám a végleges biztonság megteremtéséig az érintett szakaszokon továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van.

A lappal a Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte: az edelényi védmű helyreállítása anyagi forrásoktól függ, amelynek előteremtéséről kormány-előterjesztés készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik