Belföld

Jogsértések: vita a Jobbik és a Fidesz között

A két párt albizottsági képviselői a 2006 utáni oszlatásokat már eltérően ítélik meg. A Fidesz szerint egyre szakszerűbb lett a rendőri fellépés.

Nem kaptam politikai utasítást – mondta Tóth Gábor, Budapest volt rendőr-főkapitánya a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának keddi ülésén.

A jelenleg rendelkezési állományban lévő rendőr vezérőrnagy, aki 2007. nyarától töltötte be a fővárosi főkapitányi posztot, egyetlen kivételként a 2008. nyári szivárvány felvonulást említette, melyet először nem vett tudomásul a BRFK vezetése, ám Draskovics Tibor akkori igazságügyi és rendészeti miniszter sajtóban napvilágot látott felszólítására, hogy vizsgálják felül ezt a döntést, a tudomásulvétel mellett döntöttek.

A albizottsági meghallgatáson vita bontakozott ki Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke és Gulyás Gergely fideszes elnök, illetve Révész Máriusz fideszes tag között; míg ugyanis Gaudi élesen bírálta a BRFK demonstrációkkal kapcsolatos 2006 utáni gyakorlatát, addig a fideszes honatyák inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy – egyes jogsértésektől eltekintve – egyre szakszerűbbé vált a rendőri fellépés, az erőszakos cselekményeket pedig a demokráciák rendőrségei sem tolerálhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik