Belföld

Pintér és a baljós árnyak

Az MSZP szerint az Orbán-kormány 120 napos "szabadságharca" alatt a tönk szélére sodorta az országot.

Legutóbb a belügyminiszter vallotta be, hogy átverték az embereket – írja több napilap, miután a minap Pintér Sándor közölte, a társadalmi elszegényedés miatt több lesz a bűncselekmény. A Pintér-nyilatkozat nem volt a kormányzati kommunikációs terv része.

“A társadalmi elszegényedés miatt szaporodni fognak a bűncselekmények (…) Egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények. Egyre több lesz az utcai bűncselekmény, fegyveres rablástól kezdve minden más.”

A kormány korábbi ígéreteit sem tartja be – mondta a Népszavának a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, aki szerint a fiatalokat vonzó, kiszámítható életpályamodellt vártak az Orbán-kormánytól, ehelyett megszorításokat terveznek, a hivatásosok 25 éves szolgálati idejét 30-ra, az öregségi korhatárt pedig 50-ről 55 évre emelnék.

Az MSZP szóvivője szerint Pintér szavai összhangban vannak azzal, hogy béremelést ígértek a pedagógusoknak, aztán lebohócozták őket, emelést ígértek az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak, de mára tudni; nem kapnak semmit.

A belügyminiszter bevallotta, hogy átverték az embereket – mondta Török Zsolt. Szerinte Pintér igazságbeszéde egyben az Orbán-kormányé is; amely 120 napos “szabadságharca” alatt a tönk szélére sodorta az országot.

„Ismerem Pintér Sándor nyilatkozatát, de nem szeretném kommentálni. Biztos vagyok benne, hogy a belügyminiszter úr a legjobb tudása és szakmai felkészültsége alapján mondta, amit mondott”. Így reagált a Népszabadságnak Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár.

A lapnak kormányzati források azt mondták: az, hogy Pintér ilyen riasztó képet festett a jövőről, „sokakat meglepett”. Megszólalása nem volt szerencsés az önkormányzati választások előtt, addig nem véletlenül „áll szinte minden a minisztériumoknál”.

Az utána következő időszakban a belső hírek szerint személycserék, létszámleépítések várhatóak. Fideszesek szerint ennek akár olyan kormánytisztviselők is áldozatául eshetnek, akiket már az új adminisztráció nevezett ki, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A Progresszív Intézet elemzője a Blikknek azt mondta, nem egyértelmű, hogy a belügyminiszter csak tompítani akarta a kormánnyal szembeni elvárásokat, vagy a saját bőrét mentette előre, ha a rendőrség mégsem érne el látványos sikereket a közbiztonság javítása terén.

Vasali Zoltán azt mondta, a miniszter logikája is furcsa, ha ugyanis a Fidesz tíz év alatt akar egymillió munkahelyet teremteni, és a hazai piac fellendítésétől reméli a gazdasági növekedés beindítását, miért lesz „egyre több szegény ember” az országban.

Pintérnek közismerten kicsi a politikai támogatottsága a Fideszben. A kormányfő emberének tartják, aki azért került ilyen meghatározó posztra, mert Orbán szerint intézményvezetői tapasztalatai képessé tehetik a feladat megoldásra – mondta a politológus.

A Blikk több közgazdászt is megkeresett, de ők nem akarták kommentálni Pintér jóslatait, mivel szerintük nem gazdasági, hanem politikai nyilatkozatról van szó. Abban a többségük egyetértett, ha a kormány nem követ el valamilyen hibát, nem várható tömeges elszegényedés.

Ajánlott linkek:

Pintér Sándor nyilatkozata meglepte a kormányt is (Népszabadság)
Pintér is kihátrál a Fidesz ígéretei mögül (Népszava)
Sötét jövőképet fest Pintér Sándor (Blikk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik