Belföld

Kövér: egy nagy zsákba kell öntenünk a pénzt

A házelnök egy nagykanizsai fórumon.

Nyolc évnyi, egymást érő kampányok véget nem érő sorozata október 3-val lezárul, kampányok helyett végre foglalkozhatunk az életünkkel – fogalmazott Kövér László, az országgyűlés elnöke a Fidesz-KDNP Nagykanizsán tartott lakossági fórumán.

Szerinte olyan mértékű probléma halmozódott fel az elmúlt négy-nyolc évben, “amelynek a feldolgozása, megoldása, eltakarítása nem néhány hónap, nem is száz nap gondja-baja lesz, hanem az előttünk álló ciklus erre megy el”. Kárt okozni roppant könnyű és gyorsan megy, de azt a kárt helyrehozni sokkal több ideig is tart – jelentette ki a mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt.

Úgy fogalmazott, ideje szembenéznünk a valósággal: az államnak 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban összességében 8300 milliárd forintos terhet kell kifizetnie, és ez a pénz nemcsak a nyugdíjakból, az egészségügyi ellátásból és az oktatásból fog hiányozni, hanem a gazdaságból is. Ezt a pénzt, ahelyett, hogy az ország javára hasznosítanánk, “egy zsákba kell öntenünk”.

Kövér László szerint a legsúlyosabb kártétel, “amit Gyurcsány Ferenc hagyott ránk”, hogy “a gimnazista korú gyerekeinknek több mint a fele el akar menni az országból” – hivatkozott egy friss közvélemény-kutatásra. De “mi lesz akkor, ha az orvosainkat, számítástechnikusainkat, mérnökeinket nem tudjuk itthon tartani, vagy nem találunk tisztességes vízvezeték-szerelőt”, akkor “ki fogja kihúzni az országot a bajból?” – tette fel a kérdést.

Az elmúlt néhány hónapban az vitte el a kormányzat erejét, hogy működőképesnek tartsa meg az országot “erkölcsileg, anyagilag egyaránt”. Minden nap meg kell küzdeni, hogy működjön a tömegközlekedés, a kisfalvak még megmaradt iskoláiban legyen fűtés meg villany, hogy legyen egyáltalán fizetése a közalkalmazottaknak és nyugdíja a nyugdíjasoknak – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik