Belföld

Az ombudsman enyhítene a szabálysértési törvény szigorán

A belügyminiszter szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a módosítás.

Az ombudsman abban az ügyben rendelt el vizsgálatot, amelyben három gimnazista lány állítólag fogadásból ellopott egy budapesti boltból néhány bizsut, de elkapták őket. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva másfél napig tartották fogva őket.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint kérdéses, hogy a rendőrök megfelelően mérlegelték a törvény szerint lehetséges eszközök alkalmazását, és az elkövetett cselekményhez szükséges és arányos volt-e a fogva tartás – írja a közrádió honlapja. Az ombudsman felhívja a belügyminiszter figyelmét arra, hogy Magyarországon minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra. Szabó Máté a jogszabály módosítását is el szeretné érni, az eset ugyanis az egyik kislányt annyira megrázta, hogy a fogdából a pszichiátriára kellett vinni.

A Belügyminisztérium egyelőre nem kommentálja a vizsgálatot, Pintér Sándor belügyminiszter azonban a napokban világossá tette, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket a törvénymódosítás, amely által a húszezer forint alatti lopásoknál akár kiskorúak is büntethetők elzárással. A tárcavezető külön köszönetet mondott a sajtó munkatársainak, hogy beszámoltak ezekről az esetekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik