Belföld

Itt a szabálysértésekről szóló törvény módosításának eredménye

Gyorsított eljárásban csaknem 3 millió forint bírságot szabtak ki augusztus 19-e óta.

Magánlaksértés, feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel, valótlan bejelentés és tulajdon elleni szabálysértések – a változások az elzárás büntetéssel sújtható tényállások körét bővítették. A jogszabály azt is elrendeli, hogy az elzárással is büntethető szabálysértés elkövetője, amennyiben elmenekül a helyszínről, és 48 órán belül a rendőrség elfogja, őrizetbe vehető, hogy ügyében gyorsított bírósági eljárást folytathassanak le. A szabálysértési törvény módosulása ugyanakkor a fiatalkorúakkal szemben is lehetőséget biztosít elzárás kiszabására.

A módosítás augusztus 19-ei hatálybalépése óta a rendőrök 3862 feljelentést tettek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből. A feljelentések 2338 esetben ismert, 1552 esetben ismeretlen ember ellen irányultak, utóbbiból 289 esetben derült fény az elkövető személyazonosságára. Szabálysértési őrizetet egy híján háromszázszor rendeltek el, ez a gyakorlatban maximum 72 óra fogva tartást jelent. A 3190 eljárás alá vont emberből 297 fiatalkorú volt.

Amióta a módosítások életbe léptek, a bíróság gyorsított eljárásban csaknem 3 millió forint bírságot szabott ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderül az is, hogy a tulajdon elleni szabálysértések a fővárosban a leggyakoribbak, itt a feljelentettek 24 százaléka ellen eljárás is indul, míg Budapest után Pest megyében volt szükség a legtöbb – összesen 238 – szabálysértési eljárás megindítására. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 234 ügyben indult nyomozás. Az eltulajdonított dolgok köre a rendőrség szerint igen széles skálán mozog: parfüm, bizsu, női felső, cipő, különböző élelmiszerek, alkohol és dohányáru is szerepel köztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik