Belföld

Súlyos szavak a honvédelmi minisztertől

"Amelyik ország nem tartja el a saját katonáit, az más országok katonáit fogja eltartani."

Hende Csaba honvédelmi miniszter a pákozd-sukorói csata 162. évfordulójának alkalmából rendezett, Főhajtás a honvédeknek elnevezésű eseménysorozaton vett részt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetének kiemelkedő napjára emlékeztek, amikor a független magyar felelős kormány által újonnan felállított magyar honvédsereg fényes diadalt aratott Pákozdnál a császár által támogatott Jellacic horvát bán seregei fölött.

Ünnepi beszédében Hende Csaba felidézte a szabadságharc történetének fontos állomását, amikor 1848. szeptemberében az új kormánynak hadsereget kellett szerveznie. Hangoztatta: hadsereget szervezni azonban nem lehet csak lelkesedésből: a katonaság szakma, hivatás, amely egész embert kíván. 1848-ban sok lelkes férfi lépett a katonai hivatás útjára – tette hozzá. Hende Csaba rámutatott: a pákozd-sukorói ütközet arról is döntött, hogy van-e lehetőség katonaság létrehozására.

Hende Csaba hangoztatta: képesnek kell lenni a haza fegyveres védelmére, mert a haza védelme nemzeti ügy. Szavai szerint a honvédség gerince rendelkezésre áll, s a feladat iránti érdeklődést jelzi, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezetői szakán húszszoros volt a túljelentkezés. A miniszter hangsúlyozta a honvédelmi nevelés újraindításának fontosságát, mint mondta: “újra hadat szervezünk”. Megfogalmazása szerint amelyik ország nem tartja el a saját katonáit, az más országok katonáit fogja eltartani, ennek azonban mindig ára van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik