Belföld

LMP: Gyurcsány nem tartja be az alkotmányos normákat

Az LMP szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem tartotta be az alkotmányos normákat azzal, hogy nem ment el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésére.

Gyurcsány Ferenc pénteken reggel levélben tudatta Kövér László házelnökkel, hogy nem vesz részt a testület meghallgatásán, mivel annak összetételét elfogultnak, így a bizottságot politikailag illegitimnek tartja.

Szabó Tímea, a bizottság LMP-s tagja cinikusnak nevezte a „máskor az alkotmányosságot védő” Gyurcsány Ferenc hozzáállását, hiszen az albizottság szerinte egy az Országgyűlés által legitim módon létrehozott testület. Az ellenzéki képviselő megjegyezte továbbá, hogy szakmailag felkészült politikusnak tartja Gulyás Gergelyt, az albizottság fideszes elnökét, aki szerinte elfogulatlanul vezeti az albizottságot.

A politikus – mint fogalmazott – külön kikéri magának, hogy ő maga is elfogult lenne, mivel semmilyen személyi kötődése sincs az általuk vizsgált eseményekhez, illetve személyekhez.

Szabó Tímea szerint Gyurcsány Ferenc akkor cselekedett volna a leghelyesebben, ha eljön az albizottság meghallgatására, ahonnan bármikor távozhatott is volna, amennyiben ott méltóságában, vagy becsületében megsértik.

Hozzátette: a volt miniszterelnök ezzel szemben előítéletesen prejudikálással vádolta a testületet mondván, hogy az már előre meg is hozta döntését.

Az LMP-s képviselő szerint Gyurcsány Ferencet mindenekelőtt a 2006. október 23-i rendőrségi tömegoszlatás, illetve az egy hónappal korábbi MTV-székházostrom körülményeiről kérdezték volna a bizottság tagjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik