Belföld

Lapátra kerül a költségvetés kulcsfigurája?

Bathó Ferenc bűnbak lehet, mert a zárszámadás megdicsérte Bajnaiék tevékenységét. A tárca cáfol.

Bathó Ferencet, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkárát azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldték, a napokban pedig leváltják posztjáról – értesült az Index. A hírportál szerint Matolcsy György miniszter a helyettes államtitkár közvetlen felettesével, Naszvadi György költségvetési államtitkárral a napokban közölte, hogy meg vannak számlálva Bathó napjai.

A nemzetgazdasági tárca sajtóosztályán légből kapottnak nevezték a leváltásról szóló információt, és közölték, hogy rendes szabadságát tölti a helyettes államtitkár.

A kormányváltás után bevezetett havi költségvetési sajtótájékoztatón eddig mindig Bathó Ferenc ismertette a büdzsé helyzetét, ma azonban már nem, pedig tegnap még dolgozott – írja az Index. A szabadságolás azért is furcsa lehet, mert a jövő évi költségvetés megtervezése előtt áll a tárca, ezt a munkát Bathó irányítja Naszvadival együtt.

Bathó Ferencet szakmai berkekben a költségvetés valódi urának nevezik, évtizedek óta ezzel foglalkozik, szakmai tudása miatt megtartotta az új kormány is, és főosztályvezetőből helyettes államtitkárrá emelték. Hiánya megakaszthatja a költségvetés összeállításának folyamatát, ráadásul a Nemzetgazdasági Minisztériumnak így is rendkívül rövid ideje lesz letárgyalni a költségvetési számokat: csak az önkormányzati választás után küldik ki a tervezési köriratot a tárcáknak, a kormány pedig már október 15-én első olvasatban tárgyalja a terveket.

Az Index azt írja, lehet, hogy a helyettes államtitkár lesz a bűnbak azért, mert a Matolcsy által jegyzett zárszámadás megdicsérte Bajnaiék válságkezelő tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik