Belföld

Egy volt börtönőr szerint 2006 őszén kínozták az embereket

Az embertelenségekre nincs bizonyíték, a biztonsági kamerák felvételeit törölték.

Megkínozták, brutálisan bántalmazták a 2006. szeptember 18-án és az utána következő napokban előállított embereket a fővárosi Nagy Ignác utcai börtönben – állítja a HírTV egy azóta már leszerelt börtönőrre hivatkozva.

Ütötték-verték a 2006. őszi tüntetések közben válogatás nélkül összefogdosott embereket a börtönőrök – mondta a Célpont című műsornak a férfi. A tévéostrom után már készültek a tömeges előállításokra, reggel 7-től hajnali 3 óráig minden fegyőrt berendeltek.

Az udvaron fogadták a rendőrök által már bántalmazott embereket, és folytatták az egymáshoz bilincselt foglyok verését. Aki szót emelt a bántalmazások ellen, meztelenre vetkőztetve meg is alázták. A börtönőr szerint feletteseik mindenről tudtak, sőt meg is köszönték nekik a “munkát”.

A börtönök belső biztonsági kamerái hiába rögzítették a történteket. Mire a börtönőrök elleni feljelentések eljutottak a Katonai Ügyészségre, letelt a 72 órás határidő, amíg a törvény szerint tárolni kell a felvételeket. Így azokat letörölték. A Hír Televízió felvételét itt nézheti meg!

Gyurcsány Ferenc egyébként a történtekről a házelnöknek írt levelében úgy véli, a rendőrök – minden hiányosság ellenére – a köztársaságot, annak intézményeit védték, a demonstrálók jelentős része pedig átlépve az alkotmányosság kereteit, a köztársaság rendjére tört.

“Ezért én, és az akkori kormánypártok alapvetően a rendőrök, és (…) a köztársaság pártján álltunk, önök ezzel szemben a bajkeverőket, a randalírozókat mentették” – írta az akkori kormányfő az Országgyűlés elnökének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik