Belföld

Gyurcsányra várva

A volt kormányfőt is meghallgatnák, de a sajtóhírek szerint nem megy el a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság meghallgatására.

Gyurcsány Ferencet is meghallgatná a 2002-2010 közötti visszaéléseket vizsgáló parlamenti albizottság, de a volt kormányfő a korábbi sajtóhírek szerint nem megy el. Az MSZP korábban kijelentette, hogy nem vesz részt az albizottság munkájában.

A testület előtt több egykori rendőri vezető megjelent már, de az ügyészség képviselőit, a közmédiumok volt vezetőit és sértetteket is meghallgattak már. A bizottság több meghívottat is kérdezett már arról, hogy a rendőrség kapott-e és ha igen, akkor milyen utasításokat a politikai vezetőktől – például Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöktől – a 2006 őszi események kezelésével kapcsolatban. Eddig azonban ezt a gyanút senki nem erősítette meg.

Bene László, aki akkor országos rendőrfőkapitány volt, utalt arra, hogy azért nem indított fegyelmi vizsgálatot Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány ellen, mert úgy érezte, hogy korlátozták a jogkörét azzal, hogy Gyurcsány Ferenc arra kérte Gergényit, ne vonuljon nyugállományba.

A bizottsági meghallgatások kapcsán a Magyar Nemzet ma egyébként arról ír, hogy valótlanul állította Such György, a közszolgálati rádió volt elnöke, hogy a Vasárnapi Újság főszerkesztőjeként Belénessy Csaba döntött volna egy, a 2006. őszi véres eseményekről szóló rádiós riport lerövidítéséről.

Such mindezt a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság múlt pénteki ülésén jelentette ki. Ezzel szemben Belénessy Csaba a lapnak elmondta: a szóban forgó riport 2007 tavaszán készült, amikor ő már a Lánchíd Rádió főszerkesztője volt, semmi köze a hanganyag megvágásához. Hozzátette: Such a napokban felhívta őt, és jelezte, félreértés történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik