Belföld

Csak a mentők működtek jól 2006 őszén

Több mentős is önként jelentkezett munkára, amikor látták a televízióban az eseményeket.

Révész Máriusz szerint csak a mentők működtek úgy 2006 őszén, ahogyan az egy normális országban elvárható. A fideszes politikus ezt a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén mondta, amelyen az Országos Mentőszolgálat volt és jelenlegi főigazgatóját meghallgatták.

Mártai István, a Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet volt orvos-igazgatója, a mentőszolgálat jelenlegi főigazgatója arról beszélt, hogy az ő szemszögükből “hadiállapotok voltak” 2006 őszén. Volt, hogy a tömeg és a rendőrök közé kerültek a munkatársaik, volt, hogy a könnygáztól nem tudtak dolgozni, vagy épp gumilövedék csattant a mentőautón. Hozzátette azonban, “olyan gyorsan pörögtek az események”, hogy ezeknek a történéseknek a jelentős részét nem rögzítették.

Gorove László, az Országos Mentőszolgálat volt főigazgatója képviselői kérdésre azt erősítette meg, hogy voltak olyan esetek, amikor a rendőrök a mentőautóból vittek el, állítottak elő sérülteket. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a normális eljárás az, hogy a mentőtiszt dönt arról, hogy kórházba kell-e szállítani a beteget. Általánosságban kifejtette: ha kórházi ellátás szükséges, a mentősnek meg kell próbálnia megakadályozni, hogy a beteget elvigyék, de a rendőrrel szemben nem léphet fel.

Mártai István arról beszélt, hogy a Magyar Televízió székházánál történtek a mentőszolgálatot is váratlanul érték. Pest megyéből csoportosítottak át egységeket, több dolgozójuk is önként jelentkezett munkára, amikor látták a televízióban az eseményeket, illetve további egységeket rendeltek be. Az első sérültekről szóló értesítést 2006. szeptember 18-án 23 óra 15 perckor kapták és hajnali 4 óra 45 perckor fejezték be az eseményekhez kapcsolódó munkát. Összesen 125 sérültet láttak el 27 mentőegységgel, de azt általánosságban hangsúlyozta, hogy az ő számaik nem tükrözik a 2006 őszén ténylegesen megsérültek számát, mert sokan saját maguk, vagy ismerőseik segítségével mentek az ügyeletekre.

Kérdésre válaszolva Mártai István elmondta, hogy a szeptemberi események után nem, de október 24-én a rendőrség elkérte tőlük az előző napon ellátottak adatait. Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője kifogásolta, hogy ezt megtették, Mártai István ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nem tehettek mást, nem tagadhatták meg a kérést. Kiemelte ugyanakkor, hogy nagyon sok esetben nem is írták fel a betegek nevét, “NN”, vagyis nem nevezett, nincs neve jelzéssel látták el az adatlapokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik