Belföld

A Biszku-ügy precedenst teremthet

A volt belügyminiszter felelősségre vonása mára politikai-ideológiai harccá vált.

Precedenst teremthet a Biszku Béla ellen a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek tagadása miatt folyó büntetőügy – írja a Népszava. Lövétei István alkotmányjogász a lapnak azt mondta, hogy hasonló ügy még nem volt az igazságszolgáltatás előtt.

Így különösen fontos lehet a kimenetele, hiszen nincs előzménye a jogszabály alkalmazásának. A szakértő szerint egy ilyen jogszabályt nem lehet jól alkalmazni. Nehéz ugyanis megítélni, hogy az, hogy Biszku ’56-ot ellenforradalomnak tartja és ebből fakadóan az utána lévő ítéleteket jogosnak véli, már tagadásnak minősül-e.

A szó szoros értelmében ugyanis nem tagadta az eseményeket, indirekt módon viszont mégiscsak megtörténik a kétségbe vonás – mondta az alkotmányjogász megjegyezve: az elhangzottak akár a véleményszabadság körébe is beletartozhatnak.

Lövétei István arról is beszélt, hogy szerinte Biszkut már a rendszerváltás idején elő kellett volna venni, mert sok “disznóságot csinált”, mostanra ugyanis politikai-ideológiai harccá vált a felelősségre vonása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik