Belföld

Vadai: minek várni 2086-ig?

A bizonyítékokat 2006-ban a bizottság zárt ülésén a képviselők elé tárták, de az ülésen elhangzottakat 80 évre titkosították.

A nemzetbiztonsági, a rendészeti és az emberi jogi bizottságok 2006. őszi jegyzőkönyvei titkosságának feloldását kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Mint ismert, négy éve, a tévészékházostrom, illetve az október 23-i utcai összetűzések után tartott nemzetbiztonsági bizottsági ülések után az MSZP azt állította, hogy mindkét esetben kapcsolatban állt a szélsőséges szervezetek vezetőivel az akkori ellenzék több tagja.

A Fidesz akkor “elterelő akciónak” nevezte, hogy Szilvásy György 2006 novemberében a Nemzetbiztonsági Hivatal információira hivatkozva azt állította, az október 23-i zavargók egyik jogi tanácsadójával az Orbán-kormány volt tagja tartotta a kapcsolatot.

Vadai Ágnes javasolja az elmúlt 8 év jogsértéseit vizsgáló albizottságnak, hogy hallgassák meg Demeter Ervint (Fidesz). A nemzetbiztonsági bizottság volt elnöke 4 éve engedély nélkül kapott másolatot egy államtitkokat tartalmazó jegyzőkönyvről – mondta a szocialista politikus.

Vadai Ágnes egyebek mellett választ vár a kormánytól a Terrorelhárító Központ tervrajzainak ellopásával, az APEH-VPOP összevonásával, valamint a rendészeti szerveknél bevezetni tervezett megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatban is.

Az ellenzéki politikus problémásnak nevezte, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal állományának több mint egyötöde távozott. Vadai Ágnes a belügyminisztertől vár választ arra, hogy az Állami Számvevőszék vezetői megfelelő nemzetbiztonsági védelem alatt állnak-e.

Az ellenzéki képviselő nehezményezte, hogy a honvédelmi miniszter még nem tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottságot az augusztus végi afganisztáni támadás körülményeiről. A fegyveres összetűzésben két magyar katona halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik