Belföld

MTV: jogszabályokba ütközik a Jobbik reklámja

A "cigánybűnözés" kifejezés már nem fér bele az irányelvekbe.

A Magyar Televízió (MTV) azért utasította el a Jobbik hirdetésének sugárzását, mert az nem felelt meg a köztelevízió által előzetesen közzétett feltételeknek.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, az MTV megtagadta hirdetésük sugárzását a “cigánybűnözés” kifejezés jogsértő voltára hivatkozva.

Az MTV csütörtök esti, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a csatorna műsoraiban sugározható politikai hirdetések feltételeiről egy augusztus 30-án kelt közlemény rendelkezik. E szerint “a jelölőszervezetek, jelöltek olyan politikai hirdetés közzétételét nem kezdeményezhetik, amely világnézetet, nemzeti vagy etnikai hovatartozást, az emberi méltóságot vagy valamely más személyiséghez fűződő jogot sértő elemet tartalmaz. A politikai hirdetés más képviselőre, jelöltre vagy szervezetre nézve nem tartalmazhat olyan közlést, amely nem tényeken alapul, vagy ami a képviselőt, jelöltet vagy a szervezetet méltánytalan, előnytelen színben tünteti fel. A politikai hirdetéseknek a fentieken túlmenően maradéktalanul meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekben foglaltaknak.”

Az MTV álláspontja szerint ennek nem felel meg a Jobbik hirdetése, mert jogsértő tartalma van, a hirdetés személyiségijog-sértő megállapításokat és megtévesztő állításokat tartalmaz.

Dúró Dóra sajtótájékoztatón azt mondta: a párt nem etnikai értelemben, hanem kriminológiai fogalomként használja a “cigánybűnözés” kifejezést. A párt az országos Választási Bizottsághoz fordult az ügyben, az MTV várja a grémium állásfoglalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik